content image

Harm Renkema 

spreker & trainer 

Word wakker en durf te dromen!

Betrap jij je er wel eens op dat je aan het dagdromen bent? Waar droomde je van toen je een jongetje was? Wat voor antwoord gaf je als ze je vroegen: “Wat wil je later worden? Wie wil je later zijn? Welke toekomstdromen heb je?”  Of droom je alleen ’s nachts en ben je deze dromen vlak na het ontwaken alweer vergeten?

Word wakker! Wakker worden mannen! Of je nu twintig, veertig of zestig bent, word wakker want later is allang begonnen!

Wakker worden mannen, zodat je kunt opstaan en je dromen kunt gaan uitleven! Wakker worden, sta op en wandel in het landschap van je dromen!

Martin Luther King zei: ” I have a dream.” maar eigenlijk klopt dit niet. Hij had geen droom maar deze droom had hem. Het leven heeft vele dromen voor ons in petto, de wereld heeft vele wegen waarop wij kunnen wandelen. God geeft ons dromen en laat ons wegen zien die we kunnen gaan!

In de bijbel komen we mensen tegen die ook droomden, mannen die een visioen hadden, mensen met visie, mannen die mogelijkheden zagen waar anderen slechts moeilijkheden zien. Soms werden ze erom gewaardeerd maar soms ook juist niet. Denk aan Jozef die vanwege zijn dromen in een behoorlijk kwaad daglicht wordt gesteld door zijn broers. Op het moment dat je visie hebt wordt je soms door anderen belachelijk gemaakt. Op het moment dat wij in vrijheid gaan wandelen in het licht zijn er altijd anderen die hun schaduw van cynisme, pessimisme, jaloezie en passiviteit over ons willen uitgieten.

In de bijbel kunnen we lezen dat God een droom voor ons heeft. Een droom voor jouw en mijn individuele leven maar vooral ook een droom, een prachtig perspectief voor heel de mensheid! Hij heeft ons geluk voor ogen, Zijn droom gaat over een hoopvolle toekomst! (Jeremia 29: 11-12) Betekent dit dat je als gelovige moeiteloos door het leven huppelt? Nou, dat dacht ik niet. Ons leven gaat niet van een leien dakje, althans dat van mij niet. Maar Hij is er wel bij!

Have big dreams, you will grow into them! Durf te dromen want Gods droom over ons leven met Hem is een schitterende realiteit die altijd groter is dan onze werkelijkheid zonder Hem. Het probleem is niet dat wij een te grote of te veel verbeelding hebben maar onze dromen zijn vaak zo begrensd. “Humankind cannot bear very much reality” (T.S. Eliot – The four Quartets)

Op 26 november j.l.  gingen we met een grote groep mannen op pad tijdens een Zwerftocht. Zo’n Zwerftocht is een prachtige metafoor voor ons leven. We lopen deels dezelfde route, we hebben allemaal hetzelfde doel. Toch is zo’n dag voor iedereen verschillend. Zelfs als je naast elkaar op weg bent loopt ieder zijn eigen pad. Onderweg kwamen we twee sprekers tegen die hun droom met ons deelden. Ruben Walinga vertelde over zijn droom om met zijn echtgenote Ilja en hun kinderen naar Moldavië te gaan om voor Operatie Mobilisatie te gaan werken. Hendrik Zuidersma-Ros nam ons mee in zijn droom om samen met zijn echtgenote Natalie in Australië een bijbelschool te gaan volgen. Mannen met dromen die zo inspirerend en krachtig zijn dat ze bereid zijn om de zekerheid van huis en haard op te geven!

Ook tijdens deze tocht hebben we elkaar mogen uitdagen en bevragen op onze dromen. Dit is één van de redenen dat we zulke dagen organiseren. Mannen uitdagen en uitnodigen om elkaar wakker te maken zodat ze voluit kunnen gaan dromen!

Zelfs heb ik dit onder andere ervaren tijdens de vele Karakterweekenden van de 4e Musketier! Tijdens zo’n weekend onthulde God iets van Zijn droom voor mijn leven. Hij liet mij zien hoe ik letterlijk in beweging kon komen voor gerechtigheid. Ik droomde dat ik een marathon ging lopen ergens in Afrika terwijl ik op dat moment al ruim tien jaar niet meer had hardgelopen. Dit laatste kon ik namelijk niet meer vanwege rugklachten. Mijn eerste reactie was dan ook het wegwuiven van deze droom. Dit was voor mij geen optie, laten we vooral realistisch blijven… Maar ik begon me steeds meer te beseffen dat mijn kijk op de werkelijkheid vooral werd overschaduwd door mijn ervaringen uit het verleden. Het werd mij steeds meer duidelijk dat mijn heden niet alleen bepaald wordt door het verleden maar dat het ingekleurd wordt door God hoopvolle toekomst! Besef dat God ziet wat jij (nog) niet ziet en dat je in Zijn nabijheid bepaalde zaken zult gaan ontdekken en dat nieuwe vergezichten door Hem onthult zullen worden!

Harm Renkema

I see a mountain, You see a miracle
I see a wasteland, You see a garden
I see dry bones, You see an army
I see impossible, You see everything

I see a seed, You see a harvest
I see the water, You see the wine
I see the broken, You see your body
I see my enemy, You see your footstool

You are i am, but i’ve been so blind all this time
My God touch me, i want to see the way that you see

I see my sins, You sin your blood
I see a baby, You see a saviour
I see my failures, You see redemption
I see a beggar, You see a son

I see my father, You see your son
I see a shepherd, You see your lamb
I see my savior, You see your joy
I see your eyes staring at mine

Jonathon David Helser