content image

Harm Renkema 

spreker & trainer 

Het verlangen naar de held

De afgelopen dagen waren we in Fryslan getuige van een bijzonder fenomeen. Duizenden maar dan ook duizenden mensen trokken langs de route van de Elfstedentocht. Langs rietkragen, op bruggen en vanaf bootjes werd er gejuicht en geroepen. Niet naar duizenden schaatsers die strijden met elkaar en met de elementen van sneeuw en ijs, niet naar voetballers die tactisch het andere team proberen te verslaan, nee wij staan te juichen omdat één man het onmogelijke doet! 

Met verwondering heb ik gekeken naar al die mensen die deze eenzame zwemmer aanmoedigen. Van jong tot oud; een vrouw op leeftijd achter een rollator, jolige kerels die op en onder bruggen zitten met flessen bier in hun handen, hele gezinnen die al picknickend wachten tot hun held voorbij komt. Deze held, Maarten van der Weijden zwemt namelijk de onmogelijk afstand van bijna 200 km. Waarom doet hij dit? Hij doet dit omdat hij het moet doen en hij doet dit omdat hij ontdekken wil of hij het kan. Hij zwemt omdat hij geld wil inzamelen voor onderzoek en bestrijding van de gevreesde ziekte kanker. Een ziekte die hem als jongeman getroffen heeft maar die hij overwonnen heeft. 

Wat maakt dat Maarten ons zo fascineert en inspireert? Deze “held” laat ons zien waartoe een mens in staat is, deze man laat zien wat mogelijk is als je werkelijk wilt strijden voor iets goeds! 

Ergens diep in ons hart leeft dat verlangen om een verschil te maken in deze wereld. Wie heeft als kind niet gedroomd om de held te zijn in een bijzonder verhaal! Volgens de oude Grieken kenmerkt een held zich door drie dingen: vaardigheid, kracht en compassie!

Dit zien we ook bij Maarten, hij is ongelofelijk sterk en een super vaardige zwemmer maar wat ons vooral raakt is zijn toewijding en compassie! 

Is dit slechts voor enkele grote helden weggelegd? Absoluut niet. Natuurlijk is hij uniek in zijn soort maar met zijn monstertocht daagt hij ons allemaal uit om onszelf af te vragen, welke kracht is mij gegeven, waar ben ik vaardig in en naar wie gaat mijn hart naar uit! Maarten zwemt dagen achter elkaar om dat zijn hart uitgaat naar al die mensen die lijden aan kanker. Hij zet zijn kracht en vaardigheid hiervoor in. 

De wereld ziet reikhalzend uit naar “helden”, naar mensen die vanuit hun hart het goede kunnen en willen doen.  

Volgend jaar ga ik met een groep mensen naar Oeganda,  wij willen daar onder zware en bijzondere omstandigheden een Muskathlon Vierdaagse gaan wandelen voor Compassion, een organisatie die armoede bestrijdt en kinderen en gezinnen hoop voor toekomst wil geven. Dit vraagt kracht, uithoudingsvermogen en vooral compassie! De deelnemers gaan niet alleen een fysieke uitdaging aan maar nemen ook ieder minimaal €10.000 aan donaties per persoon mee voor dit goede doel. 

Kun jij wandelen? Ben jij een doorzetter en een volhouder? Heb jij het hart van een held?  Geloof jij in een hoopvolle toekomst. Sta op en ga lopen voor de kinderen in armoede, zet jouw kracht en vaardigheid in? Ga met ons mee! Meld je aan via www.muskathlon.com zie bij Oeganda 2020.