content image

Harm Renkema 

spreker & trainer 

Just in time! Wees maar jezelf, er zijn al genoeg anderen!

Afgelopen zondag sprak Willem Jan van der Ven tijdens de samenkomst in een prachtige preek over ‘vriendschap’ en nodigde ons uit om na te denken over de vraag: “wat is jouw definitie van vriendschap?”  Zelf heb ik eerlijk gezegd niet zo veel met definities maar met het thema ‘vriendschap’ heb ik des te meer! Waar moet ik aan denken bij het begrip vriendschap? 

Vertrouwen, inspirerend, kwetsbaar en humor zijn woorden die in mij opkomen als ik aan vrienden denk. Ik moest ook direct denken aan de vriendschap die ik die dag ervoor gezien en ervaren had! Op zaterdag 18 november waren namelijk bijna zestig mannen richting Gaasterland gereden voor de 14e Zwerftocht van Salvation4Men. Al sinds 2012 organiseert een groep enthousiaste mannen uit voornamelijk de Salvator deze Zwerftochten. Het zijn dagen die in het teken staan van uitdaging, ontmoeting en vriendschap. 

Dit keer was het startpunt het Mirnser klif in Zuid-West Friesland. Een tocht langs statige lanen in het kleurrijke Rijsterbos, een overdenkingsmoment in het ruige gebied van de Wylde Merk, een nachtelijke overtocht over de brede Sminkefeart en aan het eind van de tocht nog eens flink uitwaaien op de dijk langs het IJsselmeer! Aangekomen bij het eindpunt bij Camping de Braamberg hebben we heerlijk genoten van een fantastische Monastieke stoofpot (met onder andere 12 flessen La Trappe Dubbel!) gemaakt door onze vaste kok en cateraar Daniel Hartog. Onder het genot van een drankje hebben we in het licht van een aantal vuurtonnen liederen gezongen en ervaringen met elkaar uitgewisseld! De dag die herfstig met regen en wind begon eindigde winters onder een stille met sterren bezaaide nachtelijke hemel. 

Het thema van deze tocht was ‘Just in time’. De vraag: “Hoe ben jij de juiste persoon op de juiste plaats op het juiste moment?” stond centraal.  Soms hebben we het idee dat we in een verkeerde tijd geboren zijn of in een verkeerd werelddeel, soms voelt het alsof we helemaal niet daar zijn waar we eigenlijk zouden willen zijn. Toch durf ik te stellen dat niemand van ons misplaatst is! God laat ons op het juiste moment leven! Wij zijn geliefd, wij zijn gewenst en we zijn dus allemaal ‘just in time’. Het is de uitdaging om ons leven elke dag opnieuw voluit te leven en te beseffen dat we vooral ons eigen leven mogen leven en niet dat van een ander. Het ‘just in time’ zijn is niet afhankelijk van omstandigheden, bezit of prestaties! Te vaak vergelijken we onszelf met anderen en is het verleidelijk om ons te meten aan anderen. Maar hier worden we niet gelukkig van! Wij worden geroepen om ons eigen leven te omarmen en God vraagt ons om dit op een verantwoordelijke manier te doen. Dit wil zeggen dat wij de vraag “hoe ben ik de juiste persoon op de juiste plek op het juiste moment?” mogen beantwoorden door helemaal onszelf te zijn! God zegt tegen jou: “Wees maar jezelf, er zijn al genoeg anderen!” 

Als er ergens een gebied in ons leven is waar we kunnen oefenen in het onszelf zijn dan is het op het terrein van vriendschap!

Aan het eind van de Zwerftocht deelden een aantal mannen hun ervaringen van die dag. Ook René Westerhof uit de Salvator deelde zijn ervaringen met ons. Hij vertelde dat hij over het algemeen niet zo’n gemakkelijke prater is. Hij vond het normaal gesproken lastig om zijn gedachten en gevoelens met anderen te delen. Later vertelde hij mij dat het thema “just in time” normaal gesproken confronterend zou zijn geweest. Want bij hem voelde het heel vaak: “always late…” Maar niet komen op de plaats waar hij zou willen zijn. In het verleden vond hij de tochten dan ook best wel eens lastig omdat hij dan toch ook vaak sprak met mannen die in zijn ogen inderdaad op de plek waren waar ze zijn moesten; ze hadden een leuke baan en/of een mooi gezin. Dit was confronterend en deed hem pijn. Maar tijdens deze tocht was het anders, het lukte hem om open te zijn naar de anderen toe. Er was veiligheid en openheid. Dit is een prachtig mooi aspect van vriendschap! Dit is een liefdevol vriendschappelijk geschenk van Jezus aan ons. Jezus noemt zijn leerlingen zijn vrienden! Wat typeert vriendschap? Dat je aan gezamenlijke projecten werkt? Dat je dezelfde ambities en doelen hebt in het leven? Dat je bij dezelfde gemeente zit? Dat je dezelfde hobby's hebt? Dat je samen Zwerftochten meemaakt? Ja, dat zijn allemaal elementen die een beetje meewerken in vriendschap maar uiteindelijk gaat het om het delen van je gedachten en gevoelens, uiteindelijk gaat het over de ander uitnodigen in je leven en om het delen van je hart. 

De volgende Zwerftocht is op zaterdag 10 februari 2018. 

Harm Renkema, Salvation4Men