Harm Renkema  spreker & trainer

In verbondenheid zaaien, gezamenlijk groeien om als mens tot bloei te komen en vrucht te dragen

Eerste zondag van Advent 2017 - Tijd voor nieuwe stappen!

03-12-2017

Op 1 december 2007 ging ik van start met mijn Hulpverlening- en Coachpraktijk. Tien jaar lang heb ik het voorrecht gehad om met vele mensen in gesprek te gaan. Mensen die hun levensverhaal met mij deelden, hun zorgen uitspraken, verlangens onder woorden brachten en hun dromen gingen doen! 

Nu is het tijd om hier een punt achter te zetten. Niet zozeer omdat ik zo nodig met deze gesprekken wil stoppen maar meer vanwege het verlangen dat ik heb om aan andere zaken meer tijd te besteden. Verlangens, dromen en ambities zijn het soort zaadjes die tijd, rust en ruimte nodig hebben om te ontkiemen, te groeien en te ontwikkelen. 

Op mijn website staat al vanaf het begin van mijn praktijk de mijn verlangen beschreven:

“In verbondenheid zaaien, gezamenlijk groeien om als mens tot bloei te komen en vrucht te dragen.” 

De ontmoetingen met mijn cliënten in de afgelopen jaren hebben mij enorm geholpen om als mens tot bloei te komen en vrucht te dragen. Ik heb mijzelf in mijn werken met mensen gegeven en heb tegelijkertijd enorm veel ontvangen! 

Deze gesprekken zal ik zeker gaan missen maar ik weet dat er ook genoeg andere gelegenheden zijn om elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan. 

Ik wil mij in de komende tijd vooral gaan richten op het geven van spreekbeurten en verzorgen van trainingen en workshops.  Daarnaast hoop ik dat ik in de komende jaren mijn gedachten en woorden zal opschrijven. Waarschijnlijk eerst vooral in blog vorm maar wellicht dat deze blogs ooit nog eens zullen uitgroeien tot een boek! 

Ook kun je mij als vrijwilliger van de 4e Musketier tegenkomen tijdens Karakterweekenden of bij een Muskathlon en zal ik samen met de mannen van Salvation4Men regelmatig Zwerftochten voor mannen organiseren! 

Bovendien geniet ik enorm van mijn werk als docent en trainer op de NHLStenden Hogeschool in Leeuwarden. Ik verzorg dat lessen en trainingen bij de opleiding Social Work en bij de post HBO-opleiding Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling. 

Tot slot is het ook mijn verwachting en hoop dat wat extra tijd en ruimte mij nog meer de gelegenheid biedt om te genieten van mijn echtgenote Riemke, onze kinderen en kleinkinderen. 

God is Degene die ons tijd en ruimte geeft om te leven. Tijd om stil te zijn zodat ik steeds beter zijn stem leer te verstaan en ruimte om in beweging te komen en de Ander te ontmoeten. 

The Road goes ever on and on
Down from the door where it began.
Now far ahead the Road has gone,
And I must follow, if I can,
Pursuing it with eager feet,
Until it joins some larger way
Where many paths and errands meet.
And whither then? I cannot say.

Tolkien

Lees verder

Just in time! Wees maar jezelf, er zijn al genoeg anderen!

25-11-2017

Afgelopen zondag sprak Willem Jan van der Ven tijdens de samenkomst in een prachtige preek over ‘vriendschap’ en nodigde ons uit om na te denken over de vraag: “wat is jouw definitie van vriendschap?”  Zelf heb ik eerlijk gezegd niet zo veel met definities maar met het thema ‘vriendschap’ heb ik des te meer! Waar moet ik aan denken bij het begrip vriendschap? 

Vertrouwen, inspirerend, kwetsbaar en humor zijn woorden die in mij opkomen als ik aan vrienden denk. Ik moest ook direct denken aan de vriendschap die ik die dag ervoor gezien en ervaren had! Op zaterdag 18 november waren namelijk bijna zestig mannen richting Gaasterland gereden voor de 14e Zwerftocht van Salvation4Men. Al sinds 2012 organiseert een groep enthousiaste mannen uit voornamelijk de Salvator deze Zwerftochten. Het zijn dagen die in het teken staan van uitdaging, ontmoeting en vriendschap. 

Dit keer was het startpunt het Mirnser klif in Zuid-West Friesland. Een tocht langs statige lanen in het kleurrijke Rijsterbos, een overdenkingsmoment in het ruige gebied van de Wylde Merk, een nachtelijke overtocht over de brede Sminkefeart en aan het eind van de tocht nog eens flink uitwaaien op de dijk langs het IJsselmeer! Aangekomen bij het eindpunt bij Camping de Braamberg hebben we heerlijk genoten van een fantastische Monastieke stoofpot (met onder andere 12 flessen La Trappe Dubbel!) gemaakt door onze vaste kok en cateraar Daniel Hartog. Onder het genot van een drankje hebben we in het licht van een aantal vuurtonnen liederen gezongen en ervaringen met elkaar uitgewisseld! De dag die herfstig met regen en wind begon eindigde winters onder een stille met sterren bezaaide nachtelijke hemel. 

Het thema van deze tocht was ‘Just in time’. De vraag: “Hoe ben jij de juiste persoon op de juiste plaats op het juiste moment?” stond centraal.  Soms hebben we het idee dat we in een verkeerde tijd geboren zijn of in een verkeerd werelddeel, soms voelt het alsof we helemaal niet daar zijn waar we eigenlijk zouden willen zijn. Toch durf ik te stellen dat niemand van ons misplaatst is! God laat ons op het juiste moment leven! Wij zijn geliefd, wij zijn gewenst en we zijn dus allemaal ‘just in time’. Het is de uitdaging om ons leven elke dag opnieuw voluit te leven en te beseffen dat we vooral ons eigen leven mogen leven en niet dat van een ander. Het ‘just in time’ zijn is niet afhankelijk van omstandigheden, bezit of prestaties! Te vaak vergelijken we onszelf met anderen en is het verleidelijk om ons te meten aan anderen. Maar hier worden we niet gelukkig van! Wij worden geroepen om ons eigen leven te omarmen en God vraagt ons om dit op een verantwoordelijke manier te doen. Dit wil zeggen dat wij de vraag “hoe ben ik de juiste persoon op de juiste plek op het juiste moment?” mogen beantwoorden door helemaal onszelf te zijn! God zegt tegen jou: “Wees maar jezelf, er zijn al genoeg anderen!” 

Als er ergens een gebied in ons leven is waar we kunnen oefenen in het onszelf zijn dan is het op het terrein van vriendschap!

Aan het eind van de Zwerftocht deelden een aantal mannen hun ervaringen van die dag. Ook René Westerhof uit de Salvator deelde zijn ervaringen met ons. Hij vertelde dat hij over het algemeen niet zo’n gemakkelijke prater is. Hij vond het normaal gesproken lastig om zijn gedachten en gevoelens met anderen te delen. Later vertelde hij mij dat het thema “just in time” normaal gesproken confronterend zou zijn geweest. Want bij hem voelde het heel vaak: “always late…” Maar niet komen op de plaats waar hij zou willen zijn. In het verleden vond hij de tochten dan ook best wel eens lastig omdat hij dan toch ook vaak sprak met mannen die in zijn ogen inderdaad op de plek waren waar ze zijn moesten; ze hadden een leuke baan en/of een mooi gezin. Dit was confronterend en deed hem pijn. Maar tijdens deze tocht was het anders, het lukte hem om open te zijn naar de anderen toe. Er was veiligheid en openheid. Dit is een prachtig mooi aspect van vriendschap! Dit is een liefdevol vriendschappelijk geschenk van Jezus aan ons. Jezus noemt zijn leerlingen zijn vrienden! Wat typeert vriendschap? Dat je aan gezamenlijke projecten werkt? Dat je dezelfde ambities en doelen hebt in het leven? Dat je bij dezelfde gemeente zit? Dat je dezelfde hobby's hebt? Dat je samen Zwerftochten meemaakt? Ja, dat zijn allemaal elementen die een beetje meewerken in vriendschap maar uiteindelijk gaat het om het delen van je gedachten en gevoelens, uiteindelijk gaat het over de ander uitnodigen in je leven en om het delen van je hart. 

De volgende Zwerftocht is op zaterdag 10 februari 2018. 

Harm Renkema, Salvation4Men 

 

Lees verder

Vakantietijd, oase of woestijn?

12-08-2017

De afgelopen week heb ik twee keer een studieochtend verzorgd op Camping Beloofde Land in Voorthuizen. De thema's waren Oase-tijd en Woestijn-strijd. Wat kunnen we ervaren en ontdekken tijdens onze oase momenten en wat valt er te leren tijdens ons strijden in de woestijn? Het beeld van pelgrims die onderweg zijn door het leven is een beeld dat mij al jaren sterk aanspreekt. Pelgrims onderweg door het leven, reizigers die door woestijnen trekken en God zij dank zo nu en dan oases tegenkomen. 

Een oase is voor mij een plek, een moment, een ontmoeting waarbij je even mag ervaren dat het leven goed is. Tijdens een oase moment kom je op adem, vind je rust en mag je als het ware recreëren in de pure zin van het woord. Want na een oase periode ben je weer herschapen.

Waar vind ik deze oases?

In de stille momenten terwijl ik God ontmoet in Zijn woord, op de onverwacht mooie momenten dat ik Hem zie in zijn schepping en in de ontroerende momenten waarbij ik een ander echt mag ontmoeten. 

Een woestijn is een situatie waarin je zelfs ogenschijnlijk hele dagelijkse zaken moet missen. Er zijn natuurlijk letterlijke en figuurlijke woestijnen. In de letterlijke woestijn is er schaarste aan drinken, voeding en schaduw. Ik ben zelf nooit in een echte woestijn geweest maar tijdens een Fit2Serve weekend in de bergen van Kreta heb ik wel enigzins kunnen ervaren wat dorst en uitdroging met je doen. Na een intensieve hike van een flink aantal uren door een nauwe en indrukwekkende kloof kwamen we behoorlijk dorstig en oververhit aan bij een klein strandje. Hier konden we onze watervoorraad aanvullen en even bijkomen in de schaduw van een paar bomen. Na deze welkome pauze gingen we verder. Ik had mijn waterzak van 2,5 liter gevuld. Na een klein uur wandelen in de volle zon probeerde ik nog wat water te drinken maar op een of andere manier werkte mijn drinksysteem niet meer. Ik was in de veronderstelling dat het slangetje geknikt was. Terwijl ik mijn rugzak op de grond zet en het slangetje controleer ontdek ik dat ik binnen een uur maar liefst 2,5 liter water gedronken heb... en nog had ik dorst. Op dat moment besefte ik hoezeer je in een woestijn naar water kunt verlangen. Het uur na deze ontdekking was voor mij een ware beproeving. Ik had dorst, liep in de volle zon bij een temperatuur van ruim 30 graden en had voorlopig geen water. Dit was zeker geen plezierige ervaring. Maar dit was zeker wel een leerzame ervaring. Begrippen als dorst en verlangen naar water waren ineens bijzonder realistisch. Om de moed er enigzins in te houden heb ik minstens een half uur lang "als een hert dat verlangt naar water" geneuried...

In de afgelopen weken heb ik genoten van mijn vakantie. Riemke en ik zijn een kleine twee weken in de wildernis van Schotland geweest. We hebben de West Highland Way gelopen, uiteindelijk zo'n 170 km. Zo'n tocht is ook een soort woestijnperiode. Een hele natte woestijnperiode wel te verstaan! Regelmatig vroeg ik me tijdens deze tocht af waarom een mens ervoor kiest om zo'n eind te gaan lopen met een zware rugzak op de rug. Waarom kiest een mens vrijwillig voor zo'n situatie? Is dit wel de juiste manier om je vakantie te vieren? Kom ik hierdoor wel tot rust. Al deze vragen werden 's avonds ruimschoots beantwoord als wij ons tentje ergens op een afgelegen plek hadden opgezet en bij een knapperend vuurtje genoten van de stilte en de ongekend mooie schoonheid van de Schotse Hooglanden. Overdag kon ik mezelf soms heel zielig vinden als we uren lang in de spoelende regen liepen. Wat kon ik soms balen van deze natte woestijn ervaring. De wind, de regen en de kou maakt dat je uiteindelijk alleen nog maar met jezelf bezig bent en je steeds meer terugtrekt diep verscholen in je regenponcho. Maar als dan na uren zwoegen ineens de zon doorbreekt en je natte kleren kunnen drogen is daar de zonnige variant van de oase! Wat een heerlijkheid!

Gek genoeg hebben deze 'woestijnperioden' mij geholpen oog te krijgen voor deze eenvoudige rijkdom en dit simpele geluk! De dorst op Kreta hielp mij om de rijkdom van water te herwaarderen en dankzij het natte onstuimige weer in de bergen van Schotland heb ik ervaren dat ik ook kan genieten van een paar minuten zon! 

Vandaag vroeg ik mij af wat de bedoeling van een vakantie is. Is het de bedoeling om te recreën in een oase of is het juist goed om af te zien en te zwoegen in onze zelfgekozen woestijnen? Mijn conclusie is: beide! Soms is het goed om op adem te komen en met een boeiend boek en een goed glas wijn te genieten van de welverdiende rust en soms is het heerlijk om dagen achter elkaar te zwoegen zodat je uiteindelijk weer voluit kunt genieten van een paar slokken water of een kwartiertje zon! 

Lees verder

Zwerftocht voor mannen in samenwerking met Camping Beloofde Land in de pers!

09-08-2017

Gisteren werd ik op de camping in Voorthuizen ineens gebeld door een dame van het Nederlands Dagblad! Zij had gehoord dat ik samen met een aantal andere Muskatiers een Zwerftocht organiseerde vanuit camping Beloofde Land. Een leuk interview van ongeveer een half uurtje was het resultaat. Deze ochtend kocht ik voor de verandering eens een krantje op de camping (doe ik normaal gesproken nooit!!) En daar zag ik mijn koppie al! Op pagina 7 naast een artikel over het pauselijk bezoek aan Myamar.  Een paar quotes vallen op: 

Mannen onder elkaar zijn kwetsbaarder, Jezus was een outdoor mens en dat de 4e Musketier vlag soms werkt als een rode lap!

Lees verder

'Mannenbijbel' roept mannen op hun verantwoordelijkheid te nemen.

14-06-2017

Op 13 juni verscheen er een recensie van mijn hand in het Friesch Dagblad. Ik schrijft over mijn ervaringen met de Mannenbijbel. Hieronder kun je de tekst lezen. 

In het palet van doelgroepenbijbels verscheen onlangs de Mannenbijbel. Harm Renkema, die zelf veel met mannen optrekt als coach, las de bijbeluitgave. 

De Mannenbijbel is meer dan alleen het bestuderen van Gods Woord, het is een ontmoeting met de levensverhalen van mannen

Voor mij ligt de Mannenbijbel op tafel. In de afgelopen jaren konden diverse doelgroepen hun eigen Bijbel in ontvangst nemen. De Jongerenbijbel, de Vrouwenbijbel, een Metalbijbel en bijvoorbeeld een Nieuwe Testament voor sporters. Nu is daar ook de Mannenbijbel. De uitgeverij, Royal Jongbloed in Heerenveen, ziet onder andere de groeiende mannenbeweging van de Noordermannen en 4de Musketier en ze sluiten met de Mannenbijbel aan bij deze mannenbe- wegingen in ons land. Mensen zoeken naar identiteit en naar hun eigen rol. Dit geldt niet alleen voor jongeren en vrouwen, ook voor de hedendaagse man.

Zelf ben ik sinds vijf jaar betrokken bij de 4e Musketier en heb ik in menig weekeinde met mannen nagedacht en gesproken over de vier G’s in het leven van de gelovige man: God, geliefden, gemeenschap en gerechtigheid. Deze vier aandachtsgebieden zie ik op een originele en aansprekende manier terugkomen in deze mooi uitgevoerde Mannenbijbel. De uitgever weet heel goed dat mannen over het algemeen visueel ingesteld zijn. Want naast de gehele Bijbel in de tekst van de Herziene Statenvertaling (HSV) kan de mannelijke lezer volop genieten van diverse beeldende items: kaartjes, schema’s en andere plaatjes.

Daarnaast zie je door deze hele Bijbel heen steeds vier symbolen terugkomen. Deze zijn te herken- nen aan de groene tekstvakken en trekken direct de aandacht.

Het eerste symbool, een knielende man, symboliseert het thema ‘man en geloof’; het tweede een man temidden van zijn partner en kind staat voor ‘man en relaties’. Een man tegenover een groep men- sen verwijst naar het thema ‘man en samenleving’ en ten slotte het zijaanzicht van een mannenhoofd portretteert maar liefst de geschiedenis van zeventig mannen. Met deze thema’s biedt de Mannenbijbel de man extra informatie over zaken en vraagstukken die hem zeker zullen aanspreken en die te maken hebben met zijn alledaagse leven in deze wereld.

In het bijbelboek Genesis staat het eerste symbool met een stuk tekst ter overdenking. Het is de biddende man op zijn knieën. Het raakt me dat de samenstellers van deze Mannenbijbel beginnen met dit symbool gekoppeld aan het thema ‘verantwoordelijkheid nemen’. In mijn begeleiding van mannen komt dit thema regelmatig aan de orde. Veel mannen vinden het namelijk lastig om zich te verantwoorden. ‘Waar bent u?’ vraagt God aan Adam nadat hij en zijn vrouw van de vrucht van de boom van kennis van goed en kwaad hadden gegeten. Ze hadden zich verstopt en probeerden dus voor hun verantwoordelijkheid weg te kruipen. Hier klinkt iets anders. Over de man die aangespro- ken wordt door God, uitgedaagd wordt om antwoord te geven. Oftewel: geroepen wordt zijn verantwoorde- lijkheid op zich te nemen en tevoorschijn te komen.

Eerlijk, oprecht en zuiver

Het tweede symbool komen we een paar hoofdstukken verderop in Genesis tegen. Het is de man tegenover de anderen en het thema is rechtvaardig leven. Het gaat over Noach. ‘Rechtvaardig zijn betekent dat je eerlijk, oprecht en zuiver bent in je spreken en handelen ten opzichte van je naaste en van God’. Het symbool voor de ‘man en zijn relaties’ komt onder meer aan bod als gaat het over onze bereidheid tot hulpvaardigheid. Staan wij daar bekend om? Vertrouwen wij zoals Abraham op God, en zijn wij bereid om te helpen. Als er een beroep op ons gedaan wordt, maar ook als we zelf zien en ontdekken dat de ander ons nodig heeft.

Zo staan er door heel deze Mannenbijbel diverse informatieve teksten die mij als man een spiegel voorhouden, die de mannelijke lezer uitdagen om zijn eigen leven te onderzoeken. Gedachten en visies die mannen oproepen om hun positie in te nemen en die mannen inspireren en bemoedigen.

Diverse portretten zijn ontmoetingen met oude bekenden. De krachtige en kwetsbare voorbeelden waarin ook de hedendaagse man zich zal herkennen, denk aan Abraham, David, Simsom, Paulus en Petrus. Maar ook afschrikwekkende geschiedenissen van tragische man- nen. Bijvoorbeeld het verhaal van Amnon, de oudste zoon van David, zijn naam betekent ‘de betrouwbare’, alleen wordt hij op jonge leef- tijd door de knechten van zijn half- broer Absalom vermoord. Want de ‘betrouwbare’ was namelijk niet in staat om zijn begeerte te beheersen en had zijn halfzus Tammar verkracht. De Mannenbijbel schuwt ongemakkelijke geschiedenissen niet. Want dit is een schokkend portret en tegelijkertijd een waar- schuwing voor elke man om ook in de beleving van seksualiteit zuiver te blijven.

Solisten

Het lezen in deze Mannenbijbel is meer dan alleen het bestuderen van Gods Woord, het is een ontmoeting met de levensverhalen van mannen. Mannen worden vaak gezien als solisten maar de grote opkomst van diverse mannenbewegingen is naar mijn overtuiging een bewijs dat ook mannen ten diepste verlangen naar verbinding en vriendschap. Het mannelijke verhaal begint met Adam die in zijn volmaaktheid toch niet goed genoeg was in zijn eentje.

Een van de laatste thema’s die uitgelicht worden in deze Bijbel is het thema ‘verbinding’; het gaat over vriendschap. Een belangrijk element in de huidige mannenbewegingen. Deze Bijbel is als een goede vriend. Hij houdt je regelmatig een spiegel voor, confronteert je, bemoedigt je en daagt je uit. Uitein- delijk is het niet slechts een spiegel maar een helder venster op Jezus

Christus de Zoon van God, de man en vriend bij uitstek. Van de verschillende thema’s en ontmoetin- gen met de diverse mannen leren we hoe we kunnen leven als man in deze wereld en uiteindelijk is het Jezus Christus die ons laat zien hoe we zullen leven in Gods Koninkrijk.

Mannenbijbel (HSV), Royal Jongbloed. Ruim 2000 pagina’s- Prijs: 59,95 euro 

Lees verder